Elulykker stoppede undervisningen

Gennem dialog og samarbejde med erhvervsskoler og undervisere har Dansk El-Forbund på flere skoler fået ’Følger efter elulykker’ integreret i undervisningen af kommende elektrikersvende

Undervisningen afbrydes af oplæg om følger efter elulykker

– I kan godt finde mailen frem og svare på spørgeskemaet. Jeg kommer igen om ti minutter, og så fortsætter vi undervisningen.

Det er ikke kun Elektrikeroverenskomsten og fagbladet Elektrikeren, der har fundet vej til undervisningen af el-elever på de tekniske skoler (læs fagbladet Elektrikeren nr. 6 2019 side 14-15). Også projektet ’Følger efter elulykker’ er takket være Dansk El-Forbunds (DEF) tætte samarbejde med skolerne blevet udbredt til el-elever i hele landet i løbet af oktober og november måned.

Flere af DEF’s lokalafdelinger har således aftalt med skolerne at kigge forbi undervisningen og fortælle om verdens første forløbsundersøgelse af elulykker blandt elektrikere. Flere steder har eleverne fået lov at bruge undervisningstiden til at udfylde spørgeskemaet, ligesom mange lærere har givet tilsagn om at minde eleverne om at besvare den sms, som deltagerne modtager hver onsdag i de 26 uger, undersøgelsen løber.

Macho-kultur i el-faget

På Rybners Tekniske Skole i Esbjerg, hvor to repræsentanter fra DEF’s afdeling Sydjylland på en smuk efterårsdag er taget på ’turne’ hos fire klasser med elelever, kommer el-faglærer Brian Christensen som lovet tilbage efter ti minutter og starter undervisningen igen. Den el-installatøruddannede faglærer, som også har undervist i L-AUS-kurser på skolen, er begejstret for, at ’Følger efter elulykker’ bliver udbredt til kommende elektrikersvende.

– Det handler om sikkerhed og arbejdsmiljø blandt elektrikere, og som jeg sagde til eleverne, så findes der meget lidt viden på området, så det er vigtigt, at der bliver sat fokus på det, siger Brian Christensen.

Han mener, at der de senere år er kommet større opmærksomhed omkring stød og elulykker, men at der stadig hersker en ’macho-kultur’ i el-faget. Det handler om kulturen i elektrikernes virksomheder og om dårlige vaner, der er svære til at komme til livs.

– Hvis du spørger i klassen, så tror jeg desværre ikke, at der er en eneste, der kan sige, at han ikke har fået stød på et tidspunkt, forklarer el-faglæreren.

Bitre erfaringer

I den næste klasse med el-elever, som er i fuld gang med IHCundervisning, fortæller faglig sekretær i DEF Sydjylland Claus Rønberg kort om årsagen til fagforeningens besøg, inden han giver ordet videre til faglig konsulent i afdelingen Lasse S. Carstensen, som fortæller om de nærmere detaljer og via en projektor gennemgår hjemmesiden elulykker.dk på tavlen. Imens deler Claus Rønberg brochurer ud på bordene, hvor pc’er med krigsspillet Counter Strike kørende i baggrunden står side om side med Faxe Kondi-flasker, energibarer og medbragte madpakker.

Ikke alle elever er lige veloplagte, men da Claus Rønberg og Lasse S. Carstensen begynder at fortælle om afdelingens bitre erfaringer med DEF-medlemmer, der har svært ved at få anerkendt arbejdsskader efter elulykker, begynder de for alvor at spidse ører.

Stød og skadestue

En elev spørger, hvilke rettigheder man har, hvis man kommer på skadestuen efter at have fået stød. Han fortæller om en kollega i firmaet, der tog til hospitalet efter et stød, men som ikke følte sig taget alvorligt, fordi han ikke kunne fremvise synlige tegn efter arbejdsulykken.

Den historie kan de to afdelingsrepræsentanter nikke genkendende til.

– Og det er netop derfor, det er så vigtigt, at så mange elektrikere som overhovedet muligt deltager i undersøgelsen og svarer på de efterfølgende sms’er. På den måde kan også skadestuer, læger og sundhedspersonale få nyttig viden om, hvad der sker med kroppen, når den får stød gennem sig, forklarer Claus Rønberg.

Dialog om arbejdsmiljø

På dagens sidste klassebesøg fortæller en anden elev historien om sit besøg på skadestuen efter et stød.

– Det var, som om de slet ikke vidste, hvad de skulle stille op med mig. Jeg følte mig på ingen måde taget alvorligt. Derfor synes jeg, at det er superfedt, at I laver denne her undersøgelse.

Elever ved pcOgså klassens el-faglærer fortæller om, hvordan han som elektriker oplevede at få et epileptisk anfald tre timer efter et ’ordentlig rap over nallerne’. Indtil den dag havde han aldrig før oplevet at få et epileptisk anfald.

– Tror I, at det var tilfældigt, spørger han retorisk ud i klassen og opfordrer eleverne til at bruge ti minutter af undervisningstiden på at udfylde spørgeskemaet.

Godt samarbejde

Mens Claus Rønberg og Lasse S. Carstensen kører tilbage mod afdelingskontoret i Esbjerg, glæder de sig over, at lærerne på lokalområdets to store erhvervsskoler har taget så godt imod ’Følger efter elulykker’-projektet. Også i flere af DEF’s øvrige lokalafdelinger melder man om et godt samarbejde med skoler og undervisere.

– Vi kommer altid ud på GF2, H1 og H4, så vi har i forvejen et godt netværk og samarbejde med underviserne, ligesom vi er repræsenteret i de lokale uddannelsesudvalg, hvor man også går meget op i arbejdsmiljø. Derfor var det helt naturligt for os at spørge, om de ville hjælpe med at sprede det gode budskab om undersøgelsen, fortæller faglig sekretær i DEF Storstrøm Morten Kristiansen.

Artiklen blev udsendt med Dansk El-Forbunds fagblad Elektrikeren 7/2019.

Development: HJEMMESIDER.DK